Jak zrobić najlepszy przepis na tortille z manioku

Tznudzony wydawaniem Waaay za dużo na opakowaniu zaledwie ośmiu tortilli na bazie mąki z manioku, które ledwo mają wystarczająco dużo czasu, aby zmieścić się w lodówce, zanim znikną? Czujemy cię do szpiku kości. Tak, mamy taką samą obsesję na punkcie tych kupionych w sklepie bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie wrapy, ale czy są warte swojej ceny? Trzeba przyznać, że są w 100 procentach – chociaż moje konto bankowe mówi inaczej. Dobrą wiadomością jest to, że są bardzo proste do zrobienia od zera, co oznacza, że ​​nigdy więcej nie będziesz musiał się wyczerpywać (ani wyrzucać).

Niedawno odkryliśmy geniusza maniok film z przepisem na tortillę z mąki do robienia ich w domu i nigdy nie oglądamy się wstecz. Przepis wymaga tylko trzech składników: mąki z manioku, oliwy z oliwek, soli i wody. Gotowy by skręcić?

Co sprawia, że ​​ten przepis na tortille z manioku jest tak dobry (i dobry dla Ciebie)

Po pierwsze, te tortille są bezglutenowe, wegańskie, paleo i bezmleczne, więc jeśli masz alergię, nadwrażliwość pokarmową lub po prostu jesz na bazie roślin, miejmy nadzieję, że powinny pasować. Proste okłady są również wypełnione błonnikiem, witaminami i przeciwutleniaczami.

W przeciwieństwie do tortilli z mąki pszennej, ta wersja używa manioku, skrobiowego, bezglutenowego warzywa korzeniowego, które pochodzi z Ameryki Południowej. Według USDA, jedna filiżanka gotowanego warzywa zawiera około 29 miligramów witaminy C, co stanowi prawie 40 procent zalecanego dziennego spożycia. „Związek między witaminą C a poprawą zdrowia układu odpornościowego jest dobrze ugruntowany, a biorąc pod uwagę, że maniok zawiera znaczną ilość kwasu askorbinowego, może z łatwością pomóc w zaspokojeniu codziennych potrzeb” Ilyse SchapiroRD, CDN wcześniej powiedział Well + Good.

Maniok zawiera również przeciwutleniacze, takie jak związki fenolowe, które mają właściwości przeciwzapalne. A przy czterech gramach błonnika na filiżankę, maniok może przyczynić się do odpowiedniego spożycia błonnika w diecie, co wiąże się z obniżonym poziomem cholesterolu we krwi, zdrowiem serca i zdrowiem jelit.

Drugą gwiazdą tego pokazu robienia tortilli jest Oliwa z oliwekjeden z najlepszych składników w Niebieska strefa Ikarii w Grecji, hotspotu długowieczności, który jest domem dla wielu najdłużej żyjących ludzi na świecie. Ten zdrowy dla serca składnik jest również pełen korzyści przeciwutleniających i przeciwzapalnych. „Na Ikarii odkryliśmy, że osoby w wieku 65 lat i starsze, które spożywają co najmniej cztery uncje oliwy z oliwek dziennie, wiązały się z najniższymi wskaźnikami śmiertelności” Dan Buettnerzałożyciel Niebieskich Stref, powiedział Dobrze+Dobry.

Jak zrobić od podstaw trzyskładnikowe tortille z mąki manioku

@paigelindgren 3 składnikowe tortille z manioku! Siete lepiej uważaj 🤝 #zdrowyprzepis #łatwy przepis #zdrowy lunch #bezzbożowe #bezglutenowe ♬ Wszystko dla nas – z oryginalnej serii HBO Euphoria – Labrinth i Zendaya

W TikToku wideo za pomocą @paigelindgren, Paige Lindgren dzieli się swoim podróbką na temat ulubionego przez fanów produktu – tortilli z mąki manioku. Zaczyna od połączenia półtorej szklanki mąki z manioku, jednej czwartej szklanki oliwy z oliwek, trzech czwartych szklanki ciepłej wody i szczypty soli w dużej misce. Następnie zaleca dodanie odrobiny octu jabłkowego, jeśli masz go pod ręką, co może dodać odrobinę pikantności, chociaż jest to opcjonalne.

Za pomocą widelca miesza miksturę. Po zmieszaniu mokrych i suchych składników ugniata ciasto w jednolitą kulkę rękami. Po podzieleniu ciasta na równe, mniejsze porcje, aby uformować pojedyncze tortille, i za pomocą rąk uformować z nich płaski dysk. Możesz jednak również użyć wałka do ciasta lub prasy do tortilli, aby uzyskać bardziej jednolity kształt i grubość.

Na koniec dodaje spłaszczoną tortillę na patelnię na średnim ogniu na jedną do dwóch minut z każdej strony lub do momentu pojawienia się jasnobrązowych plam. Lindgren mówi również, że dobrze przechowują się w lodówce i zaleca przygotowywanie ich z wyprzedzeniem, aby cieszyć się nimi przez cały tydzień.

Przepis na tortille z mąki manioku

Daje 8 tortilli

1 1/2 szklanki mąki z manioku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki ciepłej wody
Sól dla smaku

1. W dużej misce wymieszaj mąkę z manioku, oliwę z oliwek, wodę i sól. Wymieszać widelcem do połączenia.

2. Po wymieszaniu mokrych i suchych składników, zagnieść ciasto rękami, aby uformować kulę ciasta.

3. Podziel ciasto na równe porcje. Spłaszcz ciasto na płaski dysk za pomocą wałka do ciasta lub prasy do tortilli.

4. Na patelni na średnim ogniu gotuj tortillę przez jedną do dwóch minut z każdej strony lub do pojawienia się jasnobrązowych plam.



Artykuł przetłumaczony automatycznie…

Similar Posts