Truskawkowo-migdałowe babeczki – Dr. Kellyann

Muffiny Truskawkowo-Migdałowe są wypełnione soczystymi truskawkami, takie są po prostu pyszne i równie ładne. I oni są bezglutenowe! Ciesz się na śniadanie lub w południe przekąska z filiżanką herbaty. Dobrze przechowują się w lodówce przez co najmniej 4 dni. Ciesz się z umiarem!
Czas przygotowania: 25 minut | Czas gotowania: 25 do 30 min| Dawać: 12 babeczek
Składniki
- Olejek w sprayu z awokado
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę świeżych truskawek
- Łyżkę syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżeczki nasion chia
- 1/3 szklanki ghee lub masła pastwiskowego,
- stopiony
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki miodu
- 3/4 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
- 1/4 łyżeczki czystej wanilii lub migdałów
- wyciąg
- 1 szklanka blanszowanej mąki migdałowej
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki Morza Celtyckiego lub różowego
- sól himalajska
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 325 F i włóż wkładki do muffinek do 12-filiżankowej formy na muffinki. Rozpylać każdą wkładkę olejem z awokado.
W małym rondelku na małym ogniu wymieszaj truskawki, syrop klonowy i chia posiew. Dusić, od czasu do czasu mieszając, przez 8 do 10 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. W średniej misce wymieszaj ghee, jajka, miód, mleko orzechowe i cukier waniliowy. ostudzić i odłożyć.
W innej misce dokładnie wymieszaj mąkę migdałową, kokosową mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Stopniowo dodawać mokre składniki do suchych składników mieszając. Upewnij się, że mieszanina jest dokładnie połączona. Wlej ciasto do foremek na muffinki, wypełniając je do połowy. Łyżka w 1 łyżeczce kompotu truskawkowego, a następnie nałożyć kolejną 1 łyżkę ciasta. Piec na 25 do 30 minut lub do momentu wbicia wykałaczki lub noża z cienkim ostrzem w środek muffinka wychodzi czysta.
Kluczowe składniki redukujące stres: migdały, truskawki
Uwaga:
Te muffiny będą miały bardziej płaski wierzchołek, a nie tradycyjny zaokrąglony wierzchołek, jak babeczki wykonane z mąki pszennej.